Hammasvaivaa

12/14/2011

Kaarnan ja Nilan silmä- ja korvatippakuurit päättyivät sunnuntaina, joskaan eivät täysin toivotulla tuloksella. Nilan silmä ja Kaarnan korvat paranivat nopeasti, mutta muutoin Kaarnan tilanne on edelleen melko murheellinen. Silmänsä rähmivät hieman yhä, molemmat. Eläinlääkärissä lyhennetyt hampaansa puolestaan olivat kasvaneet hurjaa vauhtia lähes takaisin samoihin mittoihin ja lohjenneet taas vinoon. Vasemman puolen ylä- sekä alahammas ovat molemmat väriltään poikkeavia ja rakenteeltaan murenevia. Eläinlääkärimme ohjeistamana lyhensin tällä kertaa hampaansa itse korutöihin käyttämilläni pienillä sivuleikkureilla, enkä varmaankaan viimeistä kertaa..

Alun alkujaan kummeksuin hampaidensa yhtäkkistä ylikasvua ja lohkeilua siihen nähden, ettei meillä kukaan, koskaan, ole kärsinyt hammasongelmista ja hampaiden kuluttamiseen on tarjolla jatkuvasti oksia ja kuivattua ruisleipää. Nyt lisäkummastusta aiheuttavat silmänsä, jotka vuotavat ilman syytä, tai syystä jota eläinlääkärikään ei nähnyt ja johon silmätipat eivät auta. Poskihampaat olivat kunnossa, mutta entä jos ne ovatkin juuret, jotka kasvavat liiaksi ja ärsyttävät silmiä..? Hyvin kävisivät yksiin nuo silmä- ja hammasongelmat, jotka molemmat ovat vaikeampia vasemmalla puolella.

Tutkin asiaa parhaani mukaan (mm. mainiolta marsujen terveyteen keskittyneeltä sivustolta Guinea Lynx), mutten löytänyt ongelmaan apuja. Kokemukseni mukaan ainakaan Suomessa ei jyrsijöille ja kaneille suoriteta kovinkaan kummoisia operaatioita, vaan apu on lähinnä ulkoista. Eikä sillä, että Kaarna tässä iässä minkäänlaista rauhoitusta kestäisikään. Ilmeisesti vanhuuden heikentämät leukalihakset saattavat aiheuttaa poskihampaiden juurien ylikasvua ja auttaa saattaisi noiden hampaiden suurempi kuluttaminen, johon avuksi on keksitty jopa mainio ”leuan kantoliina”, chin sling. Liekö Kaarnan tapauksessa kuitenkaan auttaisi, kun poskihampaitaan kuluttaa eläinlääkärin arvion mukaan normaalisti. Ja niin, kaikki tämä spekulaatio saattaa toki olla turhaakin, enhän varmaksi ilman röntgeniä tiedä, mitä oireittensa takana on. Voihan silmien vuotaminen olla vain sitkeää silmien vuotamista ja hampaiden liiaksi kasvaminen täysin erillinen vaivansa. Toivotaan, mutta soitellaan kuitenkin varmuuden vuoksi huomenna vielä eläinlääkärin suuntaan.


Tilannepäivitys 15.12.11: Eläinlääkärin ohjeistuksella alkoi Kaarnalla tänään toinen 7-10 päivän silmätippakuuri, kun kulua on ehtinyt jo tarvittavat 3 välipäivää. Poskihampaiden juuriongelmat voivat hyvinkin olla mahdollisia, mutta Kaarnan iässä leukansa ei kestäisi hampaiden poistoa, eikä koko eläin rauhoitusta. Tarkkaillaan siis vointiaan, pidetään painoaan silmällä ja toivotaan, että yhteistä aikaa riittäisi vielä pitkälti.

Tämänpäiväisellä punnituksella marsukolmikon painot menivät näin: Kaarna 902g, Neva 1059g ja Nila 1115g. Aivan normaalipainon (n. 700-1500g) rajoissa siis kaikki, vaikka Kaarna toki on hieman kevyenpuoleinen.

1 kommenttia

  1. Voi reppana. Paljon huolta asiasta. Marsu ei todellakaan kestä suuria operaatioita. Minulla on siitä surullinen muisto.

    VastaaPoista