Rottien asumus

5/28/2014

Lyhyesti: rottiemme asumus on koottu kahdesta Critter Nation Singlestä ja sillä on kokoa 91 x 61 x 125, jalkoineen 160cm. Tarkoitus olisi laajentaa tämä vähintään kahdeksi sivuiltaan toisiinsa kiinnitetyksi tuplaksi, jolloin häkille saataisiin kokoa 182 x 61 x 125cm. Sisustus koostuu yli viidestäkymmenestä eri esineestä poislukien hyllyt ja rampit ja kaikki nämä on lueteltu kuvien alta alkavan romaanin loppupuolella.

/ Our rat cage is a Critter Nation Double combined from two Singles measuring 91 x 61 x 125, 160cm with the stand. We're planning on increasing the size up to at least 182 x 61 x 125cm with adding another Double or two Singles to the side, maybe even 182 x 61 x 186  with two add-ons on top. The interior of the cage consists of over fifty different objects, a list you'll be spared of if Finnish isn't your thing, but do ask if there's something you want to know.

             
             

Ja sitten heille, joita asia enemmänkin kiinnostaa, pitkästi:

Itse häkkejä tekemään tottuneelle (marsuilla 200 x 80 x 60cm, chinchilloilla 150 x 60 x 190, jalkoineen 244cm) rottapuolella vallalla oleva tehdashäkkien suosiminen aiheutti alkuun hienoista ahdistusta, vaikka tälle selkeästi olikin hyvät syynsä kestävyydessä ja pestävyydessä. Puu, johon oma osaamiseni ulottuu, ei käynyt rakennusmateriaaliksi, sillä se imee virtsaa itseensä ja häkin tuli olla suihkuun kannettavaa mallia, siis ei sen suurempi kuin kylpyhuoneen ovista on mahdollista saada kulkemaan. Aikani pohdin erilaisia verkkoelementtejä, metallisia hyllyrakenteita ja lintuhäkkien yhdistelemisiä, kunnes päädyin suosiolla rottaihmisten suosimaan Critter Nationiin. Hinta, saatavuus, mahdollinen ruostumisherkkyys ja pohjalaatikon puute mietityttivät, mutta poikasille sopiva pinnaväli, kokonaan edestä avautuvat ovet ja etenkin yksittäisten häkkien lähes rajaton yhdistelymahdollisuus veivät lopulta voiton.

Nyt näitä taas saa, mutta kun rottahäkin hankinta meillä oli ajankohtaista, ei Critter Nationeita löytynyt edes ulkomailta. Käytettynä löysimme ensin yhden CN Singlen Helsingistä, sitten toisen muutamaa päivää ennen tyttöjen kotiutumista täältä Keravalta. Molemmat oli koottu ilman työkaluja, joten niiden purkaminen ja yhdistely toisiinsa kävi melko vaivatta. Ensimmäisen mukana saimme liudan riippumattokiinnikkeitä, tarpeettomiksi todetut ja meilläkin sellaisiksi jääneet reunakorokkeet, yhden rampin ja hyllyn ilman siihen kuuluvaa muovitasoa, toisen mukana mm. teetetyn pohjalaatikon, hyllyn muovitasoineen, kolme ramppia kangaspäällysteineen, kylpyhuonekorin, linnuille tarkoitetun köyden, riippumaton, lisää riippumattokiinnikkeitä, agilityesteen ja Ferplastin Geo XL-kantokopan.

Nykyisellään tytöillämme on siis kahdesta CN Singlestä tuplaksi yhdistelty häkki, jolla on kokoa 91 x 61 x 125, jalkoineen 160cm. Tarkoitus olisi laajentaa tämä kahdeksi sivuiltaan toisiinsa kiinnitetyksi tuplaksi, jolloin kokoa saataisiin 182 x 61 x 125cm. Mikäli siivouksesta ja liikuttelusta ei tulisi aivan mahdotonta, niin miksei kahdeksi triplaksikin, jolloin päälle liitettäisiin vielä kaksi osaa ja kokoa saataisiin yhteensä 182 x 61 x 186, jalkoineen 221cm. Saa nähdä.

             

Ensimmäinen sisustus kasattiin siltä pohjalta, mitä pienemmistä jyrsijöistä oli kokemusta, mistä arvelin rottien saattavan pitää, mitä rottaihmiset keskustelupalstoilla suosittelivat (riippumatot, myssyt, kylpyhuonekorit, Sputnikit, paperisilppu) ja mitä häkkien sisustuksissa kuvissa ja videoilla näkyi (lintujen purulelu). Toisen hyllyn puuttuva muovitaso korvattiin Ikean leikkuulaudoilla, kun sopivan kokoista tarjotinta ei tähän hätään löytynyt ja molemmat hyllyt päällystettiin fleecellä. Kuivikkeeksi valikoitui ToaLätt, johon onkin oltu kovin tyytyväisiä.

Ja tällainen arsenaali asumustaan siis täyttää tällä hetkellä: metallinen ruokakuppi siemensekoitukselle, antiikkilautanen (no tottahan nyt!) tuoreille, juomapullo, mineraali- ja kalkkikivet, 2 mustaharmaata Sputnikia, kuivatulla omenalla täytetty pajupallo (Mr. Woodfield Willow Apple Ball), herkkusekoituksella täytetty lehtipuurulla (Mr. Woodfield Roll), 2 pajunippua, pajusidospallo, paperisilpulla täytetty pahvilaatikko, 2 myssyä, 2 aurinkohattua, CN riippumatto taskulla, CN kuutio, toisen häkin mukana tullut nallekuvioinen riippumatto, 2 kulmariippumattoa, 2 kylpyhuonekoria, tunneliksi taivutettu luonnonheinämatto, Ikean muovipussiteline, Flying Saucer juoksulautanen, 3 erilaista aktivointipalloa, 5 pyyhettä, 2 köynnöskasvitelinettä, linnuille tarkoitettu köysi ja purulelu, nameilla täytetyt munakenno ja paperihylsy, talipalloteline, kulmawc, salaattipallo, kissanlelu kulkusella ja 7 oksaa.             


Suuri osa oli ennestään koossa omasta takaa, osa löydettiin lähialueen kirppiksiltä ja eläintarvikeliikkeistä, loput Zooplussalta, PetenKoiratarvike.comista, Muovista ja Lelusta, Hong Kongista, Kodin Terrasta ja Ikeasta. Näinä neljänä viikkona jotka rottien kanssa olemme jakaneet, ovat heille mieluisimpia olleet paperisilpulla täytetty pahvilaatikko, häkin katossa roikkuva myssy, CN kuution katto, luonnonheinämatto, Ikean muovipussiteline, kulmawc ja oksat. Ruokaa on etsitty aluslaatikon kuivikkeiden sekaan heiteltynä, mutta vastaavaan aktivointiin tarkoitetut namipiilot eivät vielä ole innostaneet, elleivät ole olleet todella helppoja avattavia. Siivoaminen on toistaiseksi ollut aivan äärimmäisen helppoa, sillä tytöt ovat sisäsiistejä, joten vain kulmavessaa ja aluslaatikon kulmia on siivottu, ylimmän hyllyn fleeceä pesty ja ramppien sekä vessanurkan pinnoja pyyhitty. Olin varautunut pistämään tekstiilejä pesuun melkoisella syklillä ja ehkä senkin aika vielä koittaa, mutta toistaiseksi pesty on vasta katossa roikkuva CN kuutio, jonka päällistä tytöt käyttävät sekä nukkumiseen, että ruoan jemmaamiseen.


Päivitellään rottiemme asumusasiaa, kun sisustusta radikaalimmin vaihdetaan tai jotain uutta
jakamisen arvoista löydetään ja viimeistään toki sitten, kun laajentaminen saadaan ajankohtaiseksi.

1 kommenttia