Chinchillat

"Attitude is a little thing that makes a big difference."
– Winston Churchill 

Chinchillat olivat pitkäaikainen haaveeni jo ennen ensimmäistäni, tuolloin vuoden ikäistä black velvet Tamlinia, joka haettiin Joensuusta asti 3. huhtikuuta 2004. Chinchilloissa minuun on aina vedonnut ennen kaikkea pitkäikäisyytensä, vaikka meillä tämän suhteen olikin aluksi todella huonoa tuuria. Tamlinin seuraksi hain white mosaic tyttöä ja löysinkin Vanjan melko pian Lemmikkipalstojen kautta. Vanja kotiutui meille 17. heinäkuuta 2004, muttei koskaan ehtinyt Tamlinin seuraksi tämän menehdyttyä kastrointiin 23. heinäkuuta 2004.

Pitkä ja turhauttava uroschinchillan etsiminen, nyt Vanjan seuraksi, päättyi lopulta Maaritin mailatessa itselleen palaavasta kasvatista. Tuolloin puolitoistavuotias pink white Kingis Toffifee, kotoisammin Móri, liittyi laumamme jatkoksi 16. maaliskuuta 2005, selvisi virtsakivileikkauksesta maaliskuussa 2006, mutta menehtyi vailla näkyvää syytä 4. lokakuuta 2006. Molempia poikia jäätiin syvästi kaipaamaan, mutta eritoten sydämeni vei mennessään Móri, joka yksinkertaisesti oli jotain aivan erityistä. Mórista voi lukea lisää omalta muistosivultaan, täältä.


Mórin jälkeensä jättämää valtavaa aukkoa saapui 24. marraskuuta 2006 täyttämään Miamitis Sarin Ruotsista hankkima hetero ebony Exellent* Talisman of Gemstone, joka meillä sai nimekseen Tan-Ghil, tuttavallisemmin Tan. Chinchillapariskuntamme Vanja ja Tan ovat pysyneet tiiviisti yhdessä viimeiset kahdeksan vuotta.

Vanja s. 13.04.04 / 12v 8kk


                                                                                               väri: white mosaic
                                                                                               sukupuoli: naaras
                                                                                               isä: Aleksi
                                                                                               emä: Tiitu
                                                                                               sisarukset: Taneli & Hermanni
                                                                                               kasvattaja: Mervi Kansanniva

Vanja on aina ollut chinchilloistani ehdottomasti itsenäisin, määrätietoisin ja kipakoin, kuin pieni luonnonvoima, jota ei kellään ole asiaa määräillä. Móriin totuttaminen sujui myrskyisästi yksinomaan Vanjan puolelta, mutta kun pariksi vakiinnuttiin, osoittautui Vanja myös uskolliseksi kumppaniksi; kun Móri kipuili virtsakivileikkausta edeltäneen päivän, ei tämä hievahtanut viereltään koko aikana. Häkissä Vanja huvittaa itseään käyttäen viistoa pahviputkea liukumäkenään ja ulkoillessaan singahdellen paikasta toiseen kuin tuli hännän alla. Syliin ei anneta ottaa, mutta tullaan kyllä omin päin mielihyvin. Omituisten nukkumisasentojen kruunaamaton kuningatar meillä on ehdottomasti Vanja, jonka saattaa löytää rakkaasta putkestaan vaikka päällään maaten.

             

             

 [kuvat: Mervi Kansanniva]

             

             

             

Móri & Vanja

             


Exellent* Talisman of Gemstone – Tan-Ghil s. 25.03.06 / 10v 9kk


                                                                                            väri: hetero ebony
                                                                                           sukupuoli: uros
                                                                                            isä: Exellent* Ebony Extrime
                                                                                            emä: Mynta
                                                                                            sisarukset: Tiara of Gemstone, ”Tiara”
                                                                                            kasvattaja: Josefin & Lena Petersson
                                                                                            meille: Sari Kippo, Miamitis

Tan-Ghil on utelias luonne ja Vanjaa helpompi käsiteltävä, ahkera sisustaja ja harras hiekassa kylpijä. Sylissä Tan rauhoittuu lähes paikoilleen ja tutkii vapaanakin paikkoja hitaasti ja harkiten.

Sari käytti Tanin 6 kuukauden ja 2 viikon ikäisenä Maarit Honkaniemen tuomaroimassa PET-näyttelyssä 7. lokakuuta 2006 arvostelulla: "Hyvä ensivaikutelma, suloinen ilme. Hyvin hoidetut korvat, kirkkaat silmät, tuuhea häntä. Turkki hyvin hoidettu, mutta uusi turkki tulossa, jonka vuoksi turkki antaa hieman suttuisen vaikutelman. Hännänalus ok. Hyväkuntoinen. Mukava luonne ja helppo käsitellä. Todella rauhallinen ikäisekseen. I" 2006 GG:ssa virallisesta II, PET I ja KUMA.

Kristiina Kontio-Jalanka kastroi Tanin Arkissa 26. huhtikuuta 2007. Leikkaus sujui hyvin ja useamman herätteen jälkeen Tan söi heinää jo eläinlääkäriasemalla, mutta kotona ruokahalu laski ja seuraavat päivät selvittiin tukiruokinnan ja väkisin liikuttamisen avulla. Toukokuun puolella Tanin kunto kuitenkin koheni ja säikähdyksellä selvittiin.

             

Tanin isä, Exellent* Ebony Extrime
Tanin äiti Mynta ja sisko Tiara
[kuvat: Exellent*]             

             


23. toukokuuta oli kastroinnista kulunut neljä viikkoa ja vuorossa ensimmäinen yritys yhdistää uutta pariskuntaa. Kokemuksen kartuttua Vanjan ja Mórin toisiinsa totuttamisesta sujui koko prosessi tällä kertaa huomattavasti helpommin ja yhdellä kertaa. Sen sijaan, että olisin yrittänyt kaneilla toimivaa totuttamista suuressa tilassa, laitoin chinchillat mahdollisimman pieneen tilaan, pienimpään kantokoppaan joka meiltä löytyi. Viisi tuntia myöhemmin siirsin suurempaan kantokoppaan, seuraavana päivänä pieneen häkkiin (Tanin väliaikais- asumukseen) ja siitä kaksi päivää myöhemmin, 27. toukokuuta varsinaiseen chinchillahäkkiin. Jonkin aikaa uusi pariskunta oleili melko lailla omilla tahoillaan, leikkien toistensa kanssa yhtenään, mutta nukkuen yhdessä vain satunnaisesti. Nykyisin Vanja ja Tan ovat erottamattomat ja nukkuvat poikkeuksetta kylki kyljessä.

Chinsujen itse tehty asumus, 150 x 60 x 200cm
Chinchillat ovat kaikki saaneet meillä nimensä Margit Sandemon kirjasarjoista: Tamlin, Vanja ja Tan-Ghil Jääkansan tarinasta, Móri Noitamestarista. Vanjan esikuvana 1884-1910 elänyt Agneten ja Ulvarin tytär, Tamlinin puoliso ja Christan äiti. Tanin esikuvana 1085 syntynyt paholaisen kanssa sopimuksen tehnyt Ghil Julman isä ja Jääkansan esi-isä.

Suomen Lemmikkichinchillat ry:n vuonna 2007 uusima logo on käsialaani.
Kuva toimii linkkinä yhdistyksen sivuille.


päivitetty viimeksi: 6. tammikuuta 2017