Koirat

“Dogs are not our whole life, but they make our lives whole.”
- Roger Caras -
             
Galgos del Fénixin Saoirse (Libertad) s. 05.04.14 / 3v


                                                                      rotu: galgo español, espanjanvinttikoira
                                                                      väri: brindle
                                                                      sukupuoli: narttu
                                                                      tarhalta: Baasgalgo, Madrid, Espanja

Kun jouduimme yllättäen luopumaan Nimdasta jouluna 2016, jäimme yhtä yllättäen yhden koiran perheeksi. Yhden koiran, joka ei ollut Nimda. Yhden koiran, jota rakkaudella kutsumme vain puolikkaaksi, koska tämä ei juuri muuta tee, kuin nuku ja syö hyvin. Viimeiset 12 vuotta Nimda oli ollut mukana kaikessa ja kaikkialla, joten olo oli nyt lähes koiraton. Nimda oli minulle elämä itse, jotain niin suurta, ettei sille riitä sanoja ja tämän menettäminen niin kipeä paikka, etten koskaan tule tästä yli pääsemään ja vaikkei tätä kukaan eikä mikään tule korvaamaan, tarvitsimme akuutisti arkeemme koiraa. Aktiivisesti emme etsineet, mutta kun Libertad tammikuun 2017 viimeisillä minuuteilla lisättiin kotia hakeviin, olimme hänet löytäneet. Alustavasti hänet varattiin meille heti helmikuun 4., mutta kissojen kanssa kasvotusten Libertad saatiin vasta 23 päivää myöhemmin. Galgos del Fénixin Tanja oli samana päivänä tarhalla käymässä, joten koneelta ei tuona sunnuntaina juuri liikahdettu ennen neljää. Onneksemme varsin sanavalmiin oloista Libertadia eivät siis kissat tuntuneet lopulta kiinnostavan juuri lainkaan, joten helmikuun 26. alkoi toisen koiramme odotus.

             


Guardia Civil oli Libertadista yhteydessä Baasgalgoon joulukuun 12. ja vaikka tarhansa oli ääriään myöten täysi, eivät he voineet tälle selkäänsä kääntää. Yksin hylätty, arviolta kolmivuotias Libertad oli astunut salametsästäjän pyyntirautaan, joka oli yhä kiinni vasemmassa etujalassaan ja vaikka eläinlääkärin alustava arvio oli ollut toiveikas, jouduttiin tämä 16.12. amputoimaan. Leikkauksen jälkeen Libertad pääsi Espanjassa kotihoitoon, josta lentää suoraan kotiin huhtikuun alussa. 

Neljännen galgomme kanssa tulemme olemaan uudessa tilanteessa emme vain siksi, ettei tätä vastassa ole Nimda, vaan myös siksi, että tämä tulee olemaan ensimmäinen iältään näin hurjan nuori. Suerte oli toki luonamme kotihoidossa nelikuisesta seitsenkuiseksi näyttäen kuinka kamalan ihania galgokakarat voivat parhaimmillaan olla, mutta omamme ovat aina olleet elämänsä ehtoopuolella ja niin traumatisoituneita, että aika ja tekeminen kanssaan on ollut hyvin rajoittunutta. Eikä se tieten meitä haittaa, näin on ollut hyvä ja luonamme varmasti aina galgovanhuksilla paikka, mutta Libertadin kohdalla huomaan olevani ihan uudenlaisella tapaa innostunut, sillä hän tulee olemaan osa elämäämme valtaosan omastaan ja jos olemme onnekkaita, on se pitkä, pitkä aika.

             

             

Libertadin tarha- ja kotihoitokuvat: Baasgalgo / Monica Galguis / Galgos del Fénix

Kutsumanimi Libertadilla on yhä haussa, vaikka sitä varovaisesti mietittiinkin  jo kissatestiä odotellessa ja mitä enemmän aikaa on kulunut, sitä helpommin suomalaisittain vaikeahko Libertad suuhumme käy. Jo Islalle miettimäni Saoirse sopisi tieten merkityksensä puolesta täydellisesti tarkoittaessaan gaeliksi samaa, kuin Libertad espanjaksi, mutta jos tämä Islaa varten tuntui monimutkaiselta lausuttavalta, ei se siitä helpommaksi muutu nimenä, jota toivottavasti tullaan käyttämään vielä vuosia. Libertadin suuntainen, tällä hetkellä todennäköisin vaihtoehtomme olisi Liv, joka pohjaa suojelusta tarkoittavaan muinaisnorjalaiseen nimeen Hlíf ja tarkoittaa nykymuodossaan elämää.

päivitetty viimeksi: 5. maaliskuuta 2017