Koirat

“Dogs are not our whole life, but they make our lives whole.”
- Roger Caras -
             
Galgos del Fénixin Saoirse (Libertad) s. 05.04.15 / 2v 5kk


                                                                      rotu: galgo español, espanjanvinttikoira
                                                                      väri: brindle
                                                                      sukupuoli: narttu
                                                                      tarhalta: BaasGalgo, Madrid, Espanja

Kun jouduimme yllättäen luopumaan Nimdasta jouluna 2016, jäimme yhtä yllättäen yhden koiran perheeksi. Yhden koiran, joka ei ollut Nimda. Yhden koiran, jota rakkaudella kutsuimme vain puolikkaaksi, koska tämä ei juuri muuta tehnyt, kuin nukkunut ja syönyt hyvin – Islan siis. Viimeiset 12 vuotta Nimda oli ollut mukana kaikessa ja kaikkialla, joten olo oli nyt jokseenkin koiraton. Nimda oli minulle elämä itse, jotain niin suurta, ettei sille riitä sanoja ja tämän menettäminen niin kipeä paikka, etten koskaan tule tästä yli pääsemään ja vaikkei tätä kukaan eikä mikään tule korvaamaan, oli arjessamme akuutisti koiralle tarve. Aktiivisesti emme etsineet, mutta kun Saoirse tammikuun 2017 viimeisillä minuuteilla lisättiin kotia hakeviin, olimme hänet löytäneet. Alustavasti hänet varattiin meille heti helmikuun 4., mutta kissojen kanssa kasvotusten Saoirse saatiin vasta 23 päivää myöhemmin. Galgos del Fénixin Tanja oli samana päivänä tarhalla käymässä, joten koneelta ei tuona sunnuntaina juuri liikahdettu ennen kuin kuulimme, ettei varsin sanavalmiilta vaikuttanutta Saoirsea kissat tuntuneet lopulta kiinnostavan juuri lainkaan. Helmikuun 26. alkoi siis tuolloin toisen koiramme odotus.

Guardia Civil oli ollut Saoirsesta yhteydessä BaasGalgoon joulukuun 12. ja vaikka tarhansa oli ääriään myöten täysi, eivät he voineet tälle selkäänsä kääntää. Yksin hylätty, tuolloin kolmivuotiaaksi arvioitu, mutta todennäköisemmin vasta parivuotias Saoirse oli astunut salametsästäjän pyyntirautaan, joka oli yhä kiinni vasemmassa etujalassaan ja vaikka eläinlääkärin alustava arvio oli ollut toiveikas, jouduttiin tämä 16.12. amputoimaan. Leikkauksen jälkeen Saoirse pääsi Espanjassa kotihoitoon, josta lensi suoraan kotiin huhtikuun viidentenä. 

             

Saoirsen tarha- ja kotihoitokuvat: Baasgalgo / Monica Galguis / Galgos del Fénix


Koska Saoirse tarkoittaa vapautta gaeliksi, ajattelin sen sopivan täydellisesti nimeksi galgolle joku päivä, joten pidin tätä pitkään listoillani. Ja kun Libertad sitten lisättiin kotia hakeviin kaiken muun ihanan lisäksi varustettuna nimellä, jonka merkitys oli sama, eri kielellä vain, ajattelin oitis, että olemme löytäneet Saoirsemme. Ihan näin yksinkertaista nimeämisensä ei kuitenkaan lopulta ollut, joten enemmän tästä voi lukea blogin puolelta, täältä. Gaeliksi tämä lausuttaisiin "siir-sha", mutta meillä mennään hyvin kirjaimellisesti juuri niin, kuin se suomalaisittain luetaan. Ja jos Saoirse ei harjoittelemallakaan tunnu taittuvan, niin aina voi mennä jollakin niistä lempinimistä, joita ennen sinua luovuttaneet ovat hänelle antaneet. Tuttujen kesken Sorsa, Sale tai Sössö siis.Ja millainen tyyppi Saoirse sitten on? Miten tuon sanoisi, hän on elämä itse. Olimme kantaneet sellaista huolta Islan voinnista ja surua Nimdan menettämisestä, että Saoirse melko kirjaimellisesti toi elämää tullessaan, kuin tuulahdus raikasta ilmaa. Tai kuin pyörremyrsky, jos oikein rehellisiä ollaan. Ei hänen tempauksilleen, loputtomalle energialleen ja huumorintajulleen voi olla nauramatta, eikä sitä tapaa jolla hän niin anteeksipyytelemättä oma itsensä on ja elämää rakastaa voi olla ihailematta. Kotihoitoperheensä Monica, Jose ja Alicia ovat koiriensa Taronin, Aryan, Mokan ja Rayitasin kanssa tehneet Saoirsen eteen aivan uskomattoman työn, jonka vuoksi meillä on täällä itsevarmin ja iloisin galgo, jonka olen koskaan saanut tavata. Älykkäin, oma-aloitteisin, itsepäisin ja malttamattomin toki myös. Aika on tämän tytön kanssa kulunut kuin siivillä, enkä epäile yhtään, etteikö se tulisi tekemään niin myös jatkossa. Hän on omalla tavallaan työläs, mutta meille niin kovin, kovin rakas. Kiitos kaunis siis, ihan jokaiselle joka on ollut osana Saoirsen matkaa tänne BaasGalgon ja Galgos del Fénixin väestä Monicalle perheineen, Tanjalle ja Rikulle ja Saoirsen kanssa Suomeen lentäneelle Riikalle. Tätä kirjoittaessani meillä on ensimmäiset viisi kuukautta takana ja loppuelämä edessä!


Galgos del Fénixin Freyja (Marga) 07.07.13 / 4v 2kk

         

                                                                      rotu: galgo español, espanjanvinttikoira
                                                                      väri: mustavalkoinen
                                                                      sukupuoli: narttu
                                                                      tarhalta: Scooby Valladolid, Madrid, Espanja

Freyja on arka, erityistarpeinen tyttö Scooby Valladolidin tarhalta, joka tuli meille "kotihoitoon" heinäkuussa 2017, vain hetki Islan menetettyämme ja Saoirsen ehdittyä olla kotona vasta ensimmäiset kolme kuukautta. Olin pitänyt Freyjaa silmällä siitä asti, kun hänestä ensimmäisen kerran kuukausia aiemmin mainittiin, sillä hän oli tyypiltään juuri meidän oloisemme ja sellaisena sydämeni oitis varastikin, mutta kun kotona oli tuolloin ennestään yksi neurologisista ongelmista kärsivä tapaus, annoimme asian olla. Nyt tilanne oli kuitenkin toinen ja kotihoitokoirien tarkoitus tulla vasta elokuussa, joten tarjouduimme hänelle paikan antamaan tietäen alusta pitäen, että mikäli hän elämänilosta riehaantuneen Saoirsen sulattaisi, ei hän täältä mihinkään tulisi lähtemään. Ja niinhän siinä sitten kävi, vastoin kaikkia odotuksia ja todennäköisyyksiä, että Freyja ei vain sulattanut Saoirsea, vaan ihastui tähän ikihyviksi ja oli näin virallisesti kotona 18. heinäkuuta.


Arkuutensa lisäksi Freyjan erityistarpeisiin luettiin tämän vasen takajalka, jossa epäiltiin siis olevan neurologinen vamma. Freyja oli saapunut Espanjassa tarhalle raahaten vasenta takajalkaansa perässään ja syöden tätä niin pahasti, että paikalliset eläinlääkärit päättivät amputoida yhden tämän varpaista. Lainkaan lisätutkimuksia ei tehty, joten olimme varautuneet suuntaamaan neurologin arvioitavaksi kun hänet tänne saataisiin, mutta onneksi niinkin yksinkertainen asia kuin röntgenkuvat olivat tarpeeksi tämän mysteerin ratkaisemaan. Oireilunsa takana oli siis vanha lonkkamurtuma, joka oli saanut parantua oman onnensa nojassa niin hirvittävän väärään asentoon, että kykynsä yhä kävellä oli melko lailla pyhä ihme. Hän on voinut yksinkertaisesti jäädä auton alle tai tämä on saattanut tapahtua galgueronsa juoksuttaessa koiriaan omansa takana tai edellä, kuten tapana on. Miten tahansa tämä tapahtunut onkaan, ei meillä enää tässä kohtaa muuta vaihtoehtoa ollut, kuin amputaatio, joka tehtiin Tammiston Evidensiassa 6. syyskuuta.Nimensä Freyja sai muinaisnorjalaiselta kauneuden, rakkauden ja hedelmällisyyden jumalattarelta, vaanien jumalista tärkeimmältä ja kauneimmalta, muinaisnorjalaisella kirjoitusasulla. Nimi ei oikeastaan ollut edes ollut ajatuksissani ennen Freyjan Suomeen saapumista, sillä on kansainvälisemmällä kirjoitustavallaan jokseenkin jopa yleinen, mutta kun Freyjan kasvotusten näin, tiesin hänen oitis olevan Freyja, enkä muuta miettinytkään.

päivitetty viimeksi: 9. syyskuuta 2017